Tanzania – Östafrikas mest varierade land

Tanzania är Östafrikas mest varierade land med storslagen natur, många vackra nationalparker – där det går att se bland annat lejon, buffel, leopard, elefant och noshörning, berget Kilimanjaro, och den vackra mytomspunna ön Zanzibar. I Tanzania möter du många öppna och gästvänliga människor av flera olika folkstammar som har sina egna språk och kulturer.

Arusha i norra Tanzania är navet från vilket safariresorna, de flesta rundresor till t.ex. massajbyar och även Kilimanjaroturerna utgår. I själva staden som myllrar av människor finns bl. a. en pulserande och färgrik marknad som är värd att besöka!

Med oss får du uppleva massajernas liv och miljö

Massajerna är ett delvis nomadiserande folkslag med boskapsskötsel som sin huvudsyssla. Det ursprungliga massajlandet ligger runt om Arusha, där massajerna levt och verkat i flera hundra år.

Många av dem lever på det ursprungliga/traditionella sättet och värnar om sin speciella kultur. I byarna bor de i hyddor som kallas för boma, vilka vanligtvis byggs med lera och spillning från boskapsdjuren.
massai

De flesta massajer talar Maa som modersmål. Du kan ofta se massajerna klädda i traditionsenliga röda tyger, som kallas shuka. Folkslaget vandrade under 1400-1500-talet från det nordvästra Kenya ner mot gränslandet Tanzania-Kenya där ett massajrike växte fram och blomstrade som bäst under 1700-1800-talet.

massajer

Massajerna har i sin traditionella religion endast en gud, Engai. Berget Ol Doinyo Lengai, är uppkallat efter den guden,  betyder Guds berg. Det är ett vulkanberg som du kan besöka på en rundresa i området nära nationalparkerna.

Under 1900-talet splittrades massajland av den brittiska kolonialmakten. Vid landgränsdragningarna lade man beslag på mark, och många massajer fördrevs från sina marker. Massajerna har dock fortsatt att vara stolta över sitt arv och sin kultur.

Nyfiken på att själv uppleva massajernas liv och miljö? Kontakta oss för mer information.

Tanzania och dess flagga
Tanzania och dess flagga

Tanzaniafakta

Statsskick: Republik
Självständighet: 1961
Area: 947 300 km2
Folkmängd: ca 55 156 000
Huvudstad: Dodoma
Officiellt språk: Engelska och Kiswahili
Topografi: Högsta punkt Kilimanjaro 5895 möh

 

Karta över Tanzania
Karta över Tanzania. Klicka på bilden för att se en större version.